Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Ημερολόγιο του Συλλόγου Βλάχων Βεροίας με ... ρουμάνικη αλφάβητο και ... “φέσια” (“κιτσιούλες”)!

Το Ημερολόγιο  (Calendaru)  του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας (Sutsata Amanjilor di Veria) και διαβάστε τις ευχές και τις ευχές από το ... υπερπέραν και με τις “κιτσιούλες” στο “a”, όπως στα ... ρουμάνικα: “La multsatji anji shi anlu nou cu sananatati shi ambarteatsa” (το πληκτρολόγιό μου δεν μού επιτρέπει να “στολίσω” κι εγώ πάνω το “a” με κιτσιούλες (σκουφιά)! Εγώ δεν κατάλαβα τίποτε (μήπως πρέπει  να πάμε στη Σχολή Βλάχικης “Γλώσσας” του Συλλόγου Βλάχων Βεροίας!)

Δοξάστε και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η οποία “διδάσκει” στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον πρωθυπουργό της Ελλάδος και πολλούς άλλους τα αντίθετα, ότι δηλαδή “δεν υφίσταται ενιαία βλαχική γλώσσα, αλλά μόνο τοπικά βλαχικά ιδιώματα”,  ότι “αυτά θα πρέπει να εγγραμματισθούν για πολιτιστικούς λόγους κάνοντας χρήση μόνο της ελληνικής αλφαβήτου” και ''οτι “την ελληνική αλφάβητο, λόγιοι πρόγονοί μας έκαναν πράξη, γνωρίζοντας την ιστορική συνύπαρξη και ταύτιση των Βλάχων της ελληνικής χερσονήσου με τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό”!!!!

Του Δημήτρη Στεργίου

Όταν είδα το εξώφυλλο αυτό σε μιαν ανακοίνωση Συλλόγου Βλάχων Βεροίας  νόμισα   ότι είναι  ... Ρουμάνων! Όταν την διάβασα πιο προσεκτικά για να μάθω και ... ρουμάνικα, διαπίστωσα ότι είναι το καθιερωμένο Ημερολόγιο του Συλλόγου Βλάχων Βεροίας, ο οποίος επιμένει να χρησιμοποιεί λέξεις που δεν υπάρχουν στον βλάχικο λόγο και μάλιστα στα ρουμάνικα  με τις γνωστές κιτσιούλες για να μη ...  χάσουμε τη “βλάχικη γλώσσα”!

Δοξάστε τους! Και μαζί με αυτούς δοξάστε και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), η οποία, μολονότι “διδάσκει” τα αντίθετα,  διατηρεί, παρόλα αυτά, στον κατάλογο των μελών της αυτόν τον Σύλλογο! Ιδού τι λέει μεταξύ πολλών άλλων η ΠΟΠΣΒ: “Η ΠΟΠΣΒ  θεωρεί ότι δεν υφίσταται ενιαία βλαχική γλώσσα, αλλά μόνο τοπικά βλαχικά ιδιώματα. Αυτά θα πρέπει να εγγραμματισθούν για πολιτιστικούς λόγους κάνοντας χρήση μόνο της ελληνικής αλφαβήτου. Την ελληνική αλφάβητο, λόγιοι πρόγονοί μας έκαναν πράξη, γνωρίζοντας την ιστορική συνύπαρξη και ταύτιση των Βλάχων της ελληνικής χερσονήσου με τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό”. Καλά κρασιά...

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Βλάχων

Ναι, δοξάστε και την ΠΟΠΣΒ, η οποία άλλα πρεσβεύει με ανακοινώσεις της για το θέμα αυτό και άλλα κάνει με τον Σύλλογο Βεροίας που επιμένει χρόνια τώρα στην παρουσίαση του βλάχικου ιδιώματος με λατινικό ή κρυφό ρουμάνικο αλφάβητο! Και για να μη χαρακτηρισθώ ς άδικος και σκληρός παραθέτω την κατάληξη μιάς μακροσκελέστατης ανακοίνωσης -επιστολής της του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΠΣΒ  από τη Λάρισα στις 3 Νοεμβρίου 2019 προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό της Ελλάδος και πολλούς άλλους παραδίδοντας τα ακόλουθα “μαθήματα”:

“... Οι Βλάχοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και ούτε σκοπεύουν ποτέ να γίνουν. Η ΠΟΠΣΒ η οποία εκπροσωπεί το σύνολο σχεδόν των βλαχικών συλλόγων της Ελλάδας σαν φορέας πολιτισμού:

α. θεωρεί ότι δεν υφίσταται ενιαία βλαχική γλώσσα αλλά μόνο τοπικά βλαχικά ιδιώματα. Αυτά θα πρέπει να εγγραμματισθούν για πολιτιστικούς λόγους κάνοντας χρήση μόνο της ελληνικής αλφαβήτου. Την Ελληνική αλφάβητο, λόγιοι πρόγονοί μας έκαναν πράξη, γνωρίζοντας την ιστορική συνύπαρξη και ταύτιση των Βλάχων της ελληνικής χερσονήσου με τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό

β. Είναι αντίθετη στην ομογενοποίηση – τυποποίηση και ουσιαστικά δημιουργία μιας νέας γλώσσας η οποία ουσιαστικά δεν έχει σχέση ούτε με την ιστορική αλλά και ούτε με τη ζώσα σημερινή πραγματικότητα της βλαχικής.

γ. Οι απόπειρες εγγραμματισμού και ομογενοποίησης της βλαχικής από διάφορους Βλάχους της διασποράς δεν ενδιαφέρει εμάς τους Ελληνόβλαχους, οι οποίοι παραμένουμε η συντριπτική πλειοψηφία σε όλα τα Βαλκάνια και όχι μόνο.


Αν ζούσε ο παππούς μου Αντώνιος Στεργίου, που  γνώριζε μόνο ελληνικά , δηλαδή δεν ήταν  ... γλωσσομαθής και μάλιστα ... ρουμανόγλωσσος,  θα έσκαγε στα γέλια, καθώς θα έβλεπε ότι οι “κιτσιούλες” στo “a” μοιάζουν με τη δική του στο κεφάλι του!!!

Τέλος, να σημειωθεί, ότι δεν είναι πρώτη φορά που επιστήμονες απεργάσθηκαν μακριά από τις τοπικές κοινωνίες και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, γλωσσολογικά θέματα των Βλάχων.

Και προ εικοσαετίας όταν διαμορφώθηκε ο χάρτης των λεγόμενων «ολιγότερο ομιλούμενων-μειονοτικών γλωσσών» της Ευρώπης, υπήρχαν ευρωπαϊκοί πόροι πάνω στους οποίους χτίστηκαν σχετικές δράσεις (ΚΕΜΟ) αλλά και ακαδημαϊκές καριέρες. Οι Βλάχοι και η βλαχική ήταν στις προτεραιότητές τους. Έβγαλαν και σχετική οδηγία (De Puig) χωρίς τους Βλάχους για τους Βλάχους, οι οποίοι ωστόσο τους γύρισαν την πλάτη.

Όπως θα γίνει και τώρα. Γιατί οι Βλάχοι ξέρουν καλύτερα. Γιατί ζουν με την παράδοση και τον πολιτισμό τους μέσω των Συλλόγων τους, μακριά από επιστημονικά γλωσσικά ή άλλου τύπου εργαστήρια τα οποία απεργάζονται, ηθελημένα ή άθελα, για άλλη μια φορά τον ετεροπροσδιορισμό τους, για αυτούς, χωρίς αυτούς!”

Δάσκαλε που δίδασκες, δηλαδή! Υπενθυμίζω ότι μετά το άγριο “δούλεμα” της ΠΟΠΣΒ, η οποία με φτηνές δικαιολογίες  απέρριψε  το αίτημα της Εταιρείας Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας, του Δήμου της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, του Δήμου Αγρινίου και του Δήμου Αστακού  για διοργάνωση του βλάχικου ανταμώματος το 2006 στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και στην Παλαιομάνινα, ως αφιέρωμα στην Έξοδο των Πολιορκημένων, έστειλα επιστολής διαγραφής  της Εταιρείας από την ΠΟΠΣΒ, ακριβώς διότι άλλα λέει και άλλα κάνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου