ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙ

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Η περιφορά του Επιταφίου στο χωριό μας




Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού . Έτσι, σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης  πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου.

Οι ψαλμωδίες από τα Στάσιμα «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γενεαί πάσαι» ακούστηκαν στην εκκλησία μας, δίνοντας το μήνυμα της υπέρτατης θυσίας του Θεανθρώπου, που σταυρώθηκε, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το θάνατο.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Εφυγε απο τη ζωη η Δημητρα Τσινου

 


Έφυγε από τη ζωή η Τσίνου Δήμητρα του Ζώη και της Παναγιώτας, ετών 67. Απεβίωσε την 25/4/2021 στην Αθήνα. Η Κηδεία της θα γίνει σήμερα, 28/4 /2021 και ώρα 14:00 στο Γ´ Νεκροταφείο Νίκαιας.

Ο Σύλλογος εύχεται θερμά συλληπητήρια στους οικείους της.

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Το Μεσολόγγι είναι…Ιδέα!


Η θυσία του Καψάλη, πίνακας Θ. Βρυζάκη

Το πιο μικρό και ένδοξο αλωνάκι στον κόσμο, με αυταπάρνηση να είναι μην σκλαβωμένο και με ζήλο για την όμορφη ελευθερία, έπλασε το άστρο της νυχτός και το άστρο της ημέρας για να είμαστε πάλι εμείς οι Νεοέλληνες Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, αλλά αυτή τη φορά… από τα δεσμά μας!

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, με επισκέψεις μόνο ... προβάτων!


Η λατρεία του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Ζιοβάνι στην αρχαία Στράτο, καθώς και η ξενάγηση των ''επισήμων'' με αναμνηστική φωτογραφία καθώς και οι αρχαιολογικές ζούγκλες που αποτελούν επένδυση για το νομό μας! 

Η σημαντική αυτή ημέρα που καθιέρωσε η Unesco για την ανάδειξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς, βρίσκει τα αρχαία μνημεία στις περισσότερες περιοχές του Νομού μας ετοιμόρροπα, παρατημένα, μοναχικά, στο έλεος της φύσης και των αρχαιοκάπηλων, σε ξύλινους ακόμη… “νάρθηκες”!

Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η “κατάρα” και του Στρατίου Διός!!!

Ο ναός του Στρατίου Διός!
Πηγή Φωτογραφίας: Ανδρέας Κουτσοθανάσης

Ενώ στην Ελλάδα ο χώρος του Ναού του Διός παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, ερημιάς και νέων επιδρομέων, στη Μικρά Ασία, οι τουρκικές αρχές σχεδιάζουν ανάδειξη του Διός Λειψηνού στην Καρία, με εργασίες που επικεντρώνονται στον ναό, την αγορά, το θέατρο, τα λουτρά και τα τείχη- Μία ενδιαφέρουσα περιγραφή του Ναού του Στρατίου Διός από τον δρα καθηγητή αρχαιολογίας Ιωάννη Νεραντζή

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

«Όποιος πεθάνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει».

Λένε πως έτρωγαν άλογα, σκυλιά, γάτες και ποντίκια για να επιβιώσουν. Λένε πως οι μάνες έσφαζαν τα μωρά τους για να μη πέσουν στα χέρια του οχτρού και μετά αυτοκτονούσαν με το ίδιο ματωμένο μαχαίρι. Λένε πως ένας Τούρκος πήγε να σκυλέψει το άψυχο κορμί ενός παιδιού και η μάνα , αφού έβγαλε το μαχαίρι που είχε χώσει πριν λίγο στο στήθος της, τον έσφαξε. Λένε πως ο ήχος της έκρηξης από την ανατίναξη ακούστηκε στον Άδη και τάραξε τον Χάρο . Γιατί ο Χάρος άκουσε την έκρηξη και περίμενε τους Μεσολογγίτες, μα πιότεροι Τούρκοι κατρακύλησαν κάτω εκεί θαρρώ. Λένε πως κάποιος πρόδωσε την ΈΞΟΔΟ. Λένε πως τη νύχτα του Λαζάρου το Μεσολόγγι ανέστησε την Ελλάδα. Λένε πως τα βόλια και οι οβίδες που χάλασαν οι οχτροί μπορούσαν να καλύψουν τη γη ολάκερη τρεις φορές, μα πάλι το Μεσολόγγι δεν έπεφτε. Λένε πως τις νύχτες οι Μεσολογγίτισες τραγουδούσαν τραγούδια θάρρους για τους άντρες τους.
Λένε πως οι γενναίοι έβγαιναν απο τα τείχη και κορόιδευαν τους απεκεί για να τους εκνευρίσουν. Λένε πως ο Βύρωνας αγάπησε τόσο πολύ το Μεσολόγγι που εδώ άφησε την τελευταία του ανάσα. Γιατί εδώ θεώρησε πως είναι η πατρίδα του πλέον. Λένε πως μετά την ΈΞΟΔΟ θερίεψε το φιλελληνικό κίνημα. Λένε πως από τους 11.000 περίπου Μεσολογγίτες που ήταν μέσα απο τα τείχη , οι 3.500 μπορούσαν να πολεμήσουν. Κι όμως... Λένε πως κάθε μέρα πέθαιναν 150 απο τους δικούς μας. Ο,τι και να λένε, ο,τι και να ισχύει , τούτο μόνο κρατήστε. Η ΈΞΟΔΟΣ του Μεσολογγίου αποτελεί, ίσως, την κορυφαία και την πλέον συγκινητική στιγμή του Αγώνα του Έθνους μας για λευτεριά. Συγκαταλέγεται, δε, στις σημαντικότερες στιγμές της παγκόσμιας ιστορίας. Όλα αυτά έγιναν τη νύχτα του Λαζάρου στις 10 του Απρίλη του 1826, ξημερώματα Κυριακή των Βαϊων. Στη μπαρουταποθήκη κάτω απο τον προμαχώνα του Μάρκου Μπότσαρη, ο Χρήστος Καψάλης (Έλληνας προύχοντας και πολεμιστής) συγκέντρωσε 400 ψυχές (γυναίκες, παιδιά, ασθενείς και γηραιούς). Αποφάσισαν να μην παραδοθούν, αλλά να θυσιαστούν. Όλη τη νύχτα έψελναν νεκρικές ακολουθίες. Ο Καψάλης κρατούσε σφιχτά στο χέρι ένα αναμμένο δαδί όλη νύχτα. Τα χαράματα, όταν οι Τούρκοι μπήκαν στην Ιερή Πόλη, ο Καψάλης αναφώνησε ''Μνήσθητι μου Κύριε'' και άφησε το δαδί πάνω στα βαρέλια με το μπαρούτι…… Πέρασαν στην αιωνιότητα. Και η πομπή του Σαββάτου, η αναπαράσταση της ανατίναξης και η πομπή της Κυριακής, δεν ειναι γιορτές. Είναι μνημόσυνο. Ο αγώνας ήταν άνισος. Ηταν ανισος για τους οχτρους. Γιατί εκείνοι ήταν πολύ ''λίγοι'' σε σχέση με εμάς. Πολύ ''λίγοι''. Και η ιστορία το έγραψε. Και ολάκερος ο ντουνιάς το έμαθε. Και η γης ήπιε το αίμα των νεκρών. Και οι νεκροί δοξάστηκαν ως Έλληνες. Γιατί αν είσαι τέτοιος Έλληνας, είσαι και ήρωας. . Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, 10/4/1826 πηγή:https://www.facebook.com/groups/508848156690081/permalink/763082374599990/