Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Δημήτρης Κουτρούλης: Ο ... «Γκούλιτ» της… Ποδολοβίτσας!

Αφιέρωμα σε έναν από τους πιο χαρισματικούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που άφησε το στίγμα του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας καθώς καθήλωνε το κοινό με τον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του!


Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

 

Κατά καιρούς, παρατηρούμε ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει και ως προς τον τρόπο παιχνιδιού που επιλέγουν οι ομάδες και ως προς την ποιότητα των ποδοσφαιριστών. Σίγουρα, έχει παίξει τον ρόλο της και η επιστήμη για την εξέλιξη των ποδοσφαιριστών σε πιο γρήγορους και πιο αθλητικούς. Ωστόσο, ταυτόχρονα παρατηρείται ότι  χάνεται η μαγεία, χάνονται οι τεχνικές και οι επιδεξιότητες που χαρακτήριζαν τους παλιούς ποδοσφαιριστές  και που ξεσήκωναν το κοινό που τους παρακολουθούσε  σε κάθε διοργάνωση.


Ιδιαίτερα τα παλιά χρόνια έχει χαθεί και το ελληνικό χρώμα  στο  ελληνικό και μάλλον αδιάφορο πια  ποδόσφαιρο, καθώς ,αντί για Ελληνόπαιδες να διψάνε για τη φανέλα και για την πολυπόθητη δόξα, βλέπουμε ρόστερ που δεν θυμίζουν ελληνικές ομάδες (10 στους 11 ποδοσφαιριστές είναι ξένοι). Επίσης,  αντί να υπάρχουν σκάουτερ να οργώνουν την Ελλάδα να ανακαλύπτουν  και να αναδεικνύουν νέα ταλέντα (διότι σίγουρα υπάρχουν πολλά ανά την επικράτεια) βλέπουμε αυτό το μαύρο χάλι. 


Έκανα αυτή τη μελαγχολική εισαγωγή διότι  όλοι μας, από τα ερασιτεχνικά μέχρι τα επαγγελματικά πρωταθλήματα,  σίγουρα είχαμε και έχουμε ινδάλματα. Στο  παρελθόν ήταν ο Πελέ της Βραζιλίας, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα της Αργεντινής και της φτωχομάνας Νάπολι, ο Κροιφ της Ολλανδίας και άλλοι πολλοί ακόμα, αλλα εμείς έχουμε τον ντόπιο ... Γκούλιτ ή Μπεμπέτο της Ποδολοβίτσας, τον Δημήτρη Κουτρούλη!!


Ιανουαριος 1983.Η ΑΕΜ για το πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας ταξιδευει στη Καλαμπακα και αντιμετωπιζει τα Μετεωρα,σε μια απο τις πολυ σπανιες φορες που ομαδες απο την Θεσσαλια ειχαν συμπεριληφθει στον ομιλο της Ενωσης.Μια ωραια φωτογραφια με φοντο τους απιθανους βραχους των Μετεωρων.Διακρινονται ορθιοι απο αριστερα:Σκανδαλος Παναγιωτης,Μανθος Αποστολης,Μανιατης Δημητρης,Κουτρουλης Δημητρης,Παναγιωτοπουλος Βυρων,Ξηρος Κωστας και καθιστοι απο αριστερα:Αχτυπης Σπυρος,Μαργελης Ανδρεας,Χαιδακης Σπυρος,Λιακκακης Κυριακος και Καλτσουλας Κωστας.

 Πηγή:Μιλτιάδης Ζαβέρδας


 Ο Δημήτρης Κουτρούλης, γέννημα θρέμμα της Ποδολοβίτσας καθώς και συγχωριανός μας και θείος μου, αφού η μητέρα του Ευμανθία Κοσσόβα έχει καταγωγή από το Στρογγυλοβούνι, είναι ένας αυθεντικός και γνήσιος χαρακτήρας καθώς άφησε κι εκείνος το στίγμα του στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αιτωλοακαρνανίας και είναι άξιο θαυμασμού! Και προφανώς αυτό οφείλεται στον ιδιαίτερο τρόπο παιχνιδιού του που ξεσήκωνε και άφηνε εντυπωσιασμένο το κοινό με τα κόλπα του που έκανε με την στρογγυλή θεά. Ηγέτης, οργανωτικός, πειθαρχημένος με κοφτερό μυαλό και αντίληψη του χώρου είχε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό και ηγέτη της κάθε ομάδας .Άλλωστε το μαρτυρά και η πορεία του ως ποδοσφαιριστή, καθώς αγωνίστηκε σε αρκετές ερασιτεχνικές ομάδες του νομού. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1978 μέχρι και τον 1979 στον ΑΟ Κατοχής. Στη συνέχεια, το 1979- 1982  στον ΑΟ Πενταλόφου. Μέχρι που το 1982 εως το 1989 παίρνει μεταγραφή για την θρυλική  ΑΕ Μεσολογγίου, η οποία αποτέλεσε σημαντική στιγμή στην καριέρα του! 



Τη δεκαετία του 1980 η ΑΕΜ ακολουθεί μία πενταετία (1978-1982) κατά την οποία η Ένωση αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής (Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία) όπου έχει δυνατή ομάδα και προσπαθεί να επανέλθει στην Β' Εθνική. Από τη περίοδο 1982-1983 αγωνίζεται στη νεοσύστατη Δ' Εθνική που είχε ονομαστεί τότε Εθνική Ερασιτεχνική. Παίχτες που έκαναν την διαφορά είναι ο Χρήστος Κατσίφας που πήρε μεταγραφή στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Ανδρέας Τσακμακίδης που πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και έπαιξε στην Εθνική Ελπίδων, ο Χρήστος Ψεύτης που πήγε και αυτός στον Ολυμπιακό και ο Αλέκος Σταμουλακάτος που πέρασε για λίγο από την ΑΕΚ. Άλλοι σημαντικοί παίχτες είναι οι Μαρκέτος, Μπαλντούμας, Γκούβελος, Μανιάτης, Παναγιωτόπουλος, Σκάνδαλος, Μαργέλης, Λιακκάκης Κ., Μωρίκης, Αχτύπης, Κουτρούλης, Καλτσούλας, Ξηρός Κ., Χαϊδάκης, Τριανταφύλλου, Πασσάς κλπ. 



Το 1983-84 και το 1986-87 υποβιβάστηκε στο τοπικό, αλλά επανήλθε άμεσα κατακτώντας το πρωτάθλημα. Το 1987-88 θα κερδίσει την άνοδο αήττητη με πρωταγωνιστές τους Καπώνη, Κότσαλο, Μεταξούλη, Κάκκο Π., Μωρίκη, Ζαρκάδα, Βακράκκο, Κακογιάννη, Μάνθο Απ., Μάνθο Λ., Χαϊδάκη, Αχτύπη κλπ. Παίχτης προπονητής ο Αποστόλης Μπαλντούμας. Το 1988-89 αναλαμβάνει την διοίκηση ο Νίκος Καρανίκας. Φέρνει για προπονητή τον Γιάννη Κυράστα. Με μεταγραφές από τον νομό ( Ασημάκης, Ξανθόπουλος, Γαλής, Δανιήλ, Ντρέλιας), αλλά και από την Αθήνα (Ανδρονίκου, Χριστόπουλος, Ταράσης, Δοντάς με τους δυο τελευταίους να είναι διεθνείς), η ομάδα πρωταγωνιστεί και κερδίζει την άνοδο στην Γ' Εθνική, πίσω από τον Παναιτωλικό, τον οποίο κέρδισε στο Μεσολόγγι με 4-1. Η ΑΕΜ για τα επόμενα χρόνια συμμετέχει στην Γ' Εθνική.


Στη συνέχεια αγωνίζεται στις ακόλουθες ομάδες:19 89-92 Όμηρος Νεοχωρίου όπου τίμησε με τον καλύτερο δυνατό την φανέλα, 1992-93 Τρίκαρδος, 1993-96 Όμηρος Νεοχωρίου, 1997-2000 ΑΟ Πενταλόφου, 2001 Ερμής Λεσινίου, 2001-2004 Όμηρος Νεοχωρίου, 2004-2005 Αρης Αιτωλικού, 2005-2008 ΑΟ Πενταλόφου, 2008-2009 ΑΟ Γουριάς παίχτης και προπονητής, 2009-2012 ΑΟ Πενταλόφου και προπονητής.

 Στη σελίδα «Ποδόσφαιρο Αιτωλοακαρνανίας» δημοσιεύθηκε μια ιδιαίτερη στιγμή και σίγουρα θα έχει μείνει χαραγμένη σε όσους ήταν παρόντες σε εκείνο το παιχνίδι :


«Έχουν περάσει είκοσι χρόνια και πλέον σε έναν αγώνα στο γήπεδο της Πενταλόφου, όπου  δύσκολα θα ξεχνούσαν εύκολα όσοι ήταν παρόντες καθώς ο τρόπος που ενέργησε ήταν ιδιαίτερος. Πήρε τη μπάλα από τα αριστερά πάνω στη γραμμή του κόρνερ,  ντρίπλαρε 4-5 αντιπάλους του σαν σταματημένους, ντρίπλαρε και τον δύσμοιρο τον τερματοφύλακα και βρέθηκε μόνος του απέναντι σε ένα άδειο τέρμα. Και ενώ όλοι περίμεναν να σκοράρει για να πανηγυρίσουν και να ζητωκραυγάσουν το περίφημο «γκολ» εκείνος επέλεξε να κάνει ένα πράγμα για το οποίο  τα επόμενα χρόνια θα μνημόνευαν όλοι .Πάτησε τη μπάλα ακριβώς πάνω στη γραμμή του τέρματος γύρισε προς το μέρος της κερκίδας και αναφώνησε «Δεν θέλω να βάζω γκολ! Να τους ξεφτιλίζω θέλω!»


Έχει διατελέσει προπονητής σε Α.Ο Πενταλόφου, Εθνικό Γουριάς και στον Ηρακλή Αστακού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου