ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙ

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Ο συναρπαστικός θρύλος για τον Αλή πασά και τον Ελληνόβλαχο Μίχα Γιάγκα

Η  ιστορία  αρχίζει με τον τρόπο που ο Βλαχοποιμένας  Γιάγκας έσωσε τον νεαρό τότε Αλή Πάσα από τους Τουρκαλβανούς   που τον καταδιώκανε και ολοκληρώνεται με την υλοποίηση από τον μετέπειτα «Τύραννο της Ηπείρου» της χάρης που ζήτησε ο γέρος πια  αρχιτσέλιγκας να αφήσει τους Ελληνόβλαχους να βοσκάνε ελεύθερα τα κοπάδια τους από την Ήπειρο μέχρι την Αιτωλοακαρνανία

Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης

Οι ιστορίες για τους Ελληνόβλαχους της Ηπείρου και της Ακαρνανίας είναι πάρα πολλές και εντυπωσιακές. Σε συζητήσεις που έχω με το παππού μου Δημήτρη Στεργίου για θέματα που αφορούν τους Ελληνόβλαχους  κάποια στιγμή μέσα σε όλα αυτά μου διηγήθηκε και τoν θρύλο για τον Αλή Πασά και τον Ελληνόβλαχο Μίχα Γιάγκα, τον αρχιτσέλιγκα που ίδρυσε το Σωροβίλι, το σημερινό χωριό Στράτος.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Δημήτρης Κοσσόβας: Ο συγχωριανός μας «γίγαντας» της πάλης με την ευγενική ψυχή ως παράδειγμα προς μίμηση.



Αφιέρωμα στον Δημήτρη Κοσσόβα, ο οποίος ύστερα από 50 χρόνια αποφάσισε να αποσυρθεί από το άθλημα της πάλης αφήνοντας να κλείσει ένας κύκλος γεμάτος από επιτυχίες, συγκινήσεις και μαθήματα ευγενούς άμιλλας σε όλους μας


Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης


Αν χρησιμοποιούσα  λέξεις με τις οποίες θα χαρακτήριζα τον Δημήτρη Κοσσόβα αυτές θα ήταν δύο: Μαχητής  και Δάσκαλος. Ένας άνθρωπος, ο οποίος έζησε αρκετές δυσκολίες στη ζωή του καθώς αναγκάστηκε σε μικρή ηλικία να ξενιτέψει στα καράβια. Ωστόσο, τύχη καλή και αγαθή, βρέθηκε στην Αθήνα και στο Παναθηναϊκό, όπου βρήκε κατώφλι στο άθλημα της πάλης και συγκεκριμένα στο στυλ της ελληνορωμαϊκής ( υπάρχει η ελεύθερη πάλη στην οποία αγωνίστηκε αρκετές φορές) υπό τις οδηγίες του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας πάλης κ. Δημήτρη Σάββα.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Προκαλούν έκπληξη οι πολλές μυκηναϊκές και ομηρικές λέξεις στον ελληνοβλάχικο λόγο

Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης


Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου ως μαθητής, διδάχτηκα και τα δύο μεγαλειώδη έπη του Ομήρου, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Δύο έργα τα οποία μελετούσα με πάθος,  αφού ο τρόπος γραφής, οι διάλογοι των ηρώων και η παρουσίαση των σκηνών με έκαναν να φαντάζομαι τον τρόπο με τον οποίο διαδραματίζονταν όλα όσα αναφέρονται σε αυτά τα δύο έπη.