Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

31 Ιουλίου του 1944: Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 59 Έλληνες πατριώτες στα Καλύβια, μεταξύ των οποίων και το Δήμο Δημονίτσα από την Παλαιομάνινα


Λίγους μήνες νωρίτερα, τη Μεγάλη Τρίτη του 1944 εκτελέστηκε και ο Βασίλειος Μπαμπάνης από το Αγράμπελο


Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης

Στις 31 Ιουλίου του 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 59 Έλληνες  πατριώτες στο σταθμό Καλύβια στη σιδηροδρομική γραμμή Αγρινίου - Αγγελόκαστρου. Μεταξύ των εκτελεσθέντων ήταν  και ο Δήμος Δημονίτσας από την Παλαιομάνινα, ενώ ο Βασίλης Μπαμπάνης από το Αγράμπελο είχε εκτελεσθεί , στις 11 Απριλίου του 1944, δύο ημέρες μετά την Κυριακή των Βαίων, στις 9 Απριλίου του 1944, όταν  αντάρτες του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή του Ξηρομέρου, πήραν διαταγή από τον Στέφανο Σαράφη  να ανατινάξουν μία αμαξοστοιχία των Σιδηροδρόμων της Βορειοδυτικής Ελλάδος η οποία  θα μετέφερε πολεμικό υλικό και καύσιμα για τα γερμανικά αεροπλάνα που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο του Αγρινίου. Πράγματι μία ομάδα 100 ανταρτών έστησε ενέδρα ανάμεσα στα χωριά Σταμνά και Αγγελόκαστρο. Η επίθεση στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία. Ολόκληρη η αμαξοστοιχία καταστράφηκε και μαζί και το πολύτιμο πολεμικό υλικό των Γερμανών και στη μάχη που ακολούθησε σκοτώθηκαν δεκάδες Γερμανοί, μεταξύ των οποίων ένας ταγματάρχης των S-S καθώς και πολλοί  τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν. Από την πλευρά των ανταρτών υπήρξε ένας τραυματίας.


Δυό μέρες μετά την ανατίναξη του συρμού, ανήμερα Μεγάλης Τρίτης , μέλη του ΕΑΜ και αντάρτες του ΕΛΑΣ στην επιστροφή τους από το Πυργί,  όπου είχαν μεταφέρει τρόφιμα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ, δέχονται επίθεση από Γερμανούς και  ταγματασφαλίτες, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στην Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι). 

Συνελήφθησαν και εκτελέσθηκαν επί τόπου οι :
Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης – Καλύβια
Γαλανόπουλος Βασίλης – Καλύβια
Ζαπαντιώτης Φώτης – Καλύβια
Κοτρώτσος Γιώργος – Καλύβια
Φαναριώτης Νίκος – Καλύβια
Καραμπίνης Χρήστος – Αγρίνιο
Μαγνήσαλης Γιάννης – Αγρίνιο
Πετρούλας Νίκος – Αγρίνιο
Τσαπάρας Γρηγόρης – Αγρίνιο
Τσακαρδάνος Κώστας – Μεγάλη Χώρα
Θεοδωρόπουλος Δημήτρης – Χούνη
Μπαμπάνης Βασίλης – Ξηρόμερο






Ο Βασίλειος Μπαμπάνης γεννήθηκε το 1922 και ήταν γιος του Σπυρίδωνα και της Αλεξάνδρας Μπαμπάνη. Ασχολιόταν με αγροτικές δουλειές και είχε τέσσερα αδέλφια. Τον Ιωάννη, την Ευμορφία, την Γεωργίτσα και την Στυλιανή. Ήταν ανύπαντρος.

Πήγες: agriniomemories
Χρήστος Μπαμπάνης από το χωριό Αγραμπελο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου