Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Πεπραγμένα του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών ΄΄ Το Ψηλοβράχι ΄΄ από ιδρύσεως του 2009 εώς σήμερα 2018


Πεπραγμένα του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών    ΄΄ Το Ψηλοβράχι ΄΄ από ιδρύσεως του 2009 εώς σήμερα 2018

Γράφει η Πηγή Χαντζή πρόεδρος του συλλόγου

Ο Πολιτιστικός σύλλογος των απανταχού Στρογγυλοβουνιωτών ΄΄ Το Ψηλοβράχι ΄΄ ιδρύθηκε τον Οκτώβρη του 2009 με πρωτοβουλία των συγχωριανών α) Πηγής Δ. Χαντζή β0 Κωνσταντίνου Δ. Κωνσταντίνου και γ) Καίτης Χολέβας οι οποίοι συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές για την προώθηση του καταστατικού. Την επικύρωση του καταστατικού από το δικαστήριο ανέλαβε αφιλοκερδώς ο Δικηγόρος Δημήτριος Κ. Ράπτης.
Οι πρώτες εκλογές διεξήχθηκαν το Νοέμβρη του 2009 και αναδείχθηκε το πρώτο Δ.Σ. με πρόεδρο την Πηγή Δ.Χαντζή. Από το 2010 ξεκίνησαν οι δραστηριότητες του συλλόγου και τα έργα του συντελέστηκαν.


Α. Δράσεις

Κάθε χρόνο διεξάγονταν η χειμερινή συνάντηση – διασκέδαση των μελών μας στην Αθήνα με μεγάλη συμμετοχή. Κάθε καλοκαίρι οργανώνονταν εκδηλώσεις – πεζοπορία – εκδρομή – μουσική βραδιά με ζωντανή ορχήστρα και μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Το 2016 την ίδια μέρα με τη μουσική βραδιά έγινε παρουσίαση του βιβλίου ΄΄ Το Αρβανιτοβλάχικο γλωσσικό ιδίωματων Βλάχων της Ακαρνανίας ΄΄ του Αντώνη Βασιλείου από τα Όχθια με παρουσιαστές καθηγητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Αθήνας με παρουσία δημοσιογράφων.
Κατά την κεντρική εκδήλωση αναβιώναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε το έθιμο του βλάχικου γαμήλιου γεύματος ( κρέας προβατίνα με μακαρόνια) παρασκευασμλενο σε καζάνια και διετλιθετο δωρεάν στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου μας. Τη βραδιά της κεντρικής εκδήλωσης έπαιζε παραδοσιακή μουσική και δημοτικά τραγούδια με στόχο τη μεταλαμπάδευση της παράδοσης στις επόμενες γενιές. Τις εκδηλώσεις μας πλαισίωναν και χορευτικοί όμιλοι με χορούς γνήσιους παραδοσιακούς. Στις δράσεις του συλλόγου συγκαταλέγεται και η συμμετοχή μας στην παρέλαση της Εξόδου στο Μεσολόγγι εδώ και 4 χρόνια με παραδοσιακές στολές. Επίσης, από το 2015 καθιερώσαμε τη λιτανεία της Ιεράς εικόνας της Ζωοδόχου Πηγής στην εκκλησία του χωριού μας κατά την παραμονή της χάρης της. Ο σύλλογος, συμμετέχει ενεργά στολίζοντας την άγια εικόνα της Ζωοδόχου Πηγής.

Β. Εφημερίδα





Το έντυπο που δημιουργήσαμε κατ΄αρχάς ανά τρίμηνο στη συνέχεια ανά εξάμηνο είναι η εφημερίδα ΄΄ Το Στρογγυλοβούνι ΄΄ . Η εφημερίδα είναι ο συνδετικός κρίκος των μελών και των φίλων μας, είναι το μέσι της επικοινωνίας μεταξύ μας. Η εφημερίδα, καθώς κυκλοφόρησε ευρέως στα μέλη σε φίλους και συμπατριώτες άλλων συλλόγων έβγαλε το χωριό μας από την αφάνεια και το τέλμα και έκανε γνωστή σε όλους τη δράση μας και τις πρωτοβουλίες μας. Το έντυπο είναι φορέας πολιτισμού μετάδοσης ιδεών και αξιών και καλό είναι να συνεχίσει να εκδίδεται. Πόσοι και πόσοι δε δάκρυσαν βλέποντας αγαπημένα πρόσωπα στην εφημερίδα!


Γ. Εκδρομές
Ο Π. Σ. Στρογγυλοβοινιωτών οργανώνει κάθε χρόνο ημερήσια εκδρομή με ξενάγηση σε καίριους περιορισμούς της χώρας μας, στο  πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων τον Αύγουστο στο χωριό μας. Οι εκδρομές αυτές διακρίνονται από ποιότητα, μάθηση και επαφές με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Μ΄ αυτό το πνεύμα οργανώθηκαν οι εξής εξορμήσεις
2010 – Αύγουστος εκδρομή στα μαρτυρικά Καλάβρυτα
2011 -                                       στο Μουσείο Βρέλλη και Μέτσοβο
2012 -                                      στην Παναγία Σουμελά
2013 -                                      στην Κέρκυρα
2014 -                                      στο Ζάλογγο – Νεκρομαντείο
2015 -                                     δεν έγινε
2016                                       στα Μετέωρα – Τρίκαλα
2017 -                                     στη Βόρεια Ήπειρο και Αγίους Σαράντα
2018-                                     Θα γίνει στον Άγιο Παίσιο στη Θεσσαλονίκη
Η συμμετοχή των μελών μας είναι μεγάλη και ενθουσιώδη

Δ. Πεζοπορίες
Έγιναν :  1) Στα Πηγάσια
                  2) Στο Αγράμπελο
                 3) Στο Ψηλοβράχι
                  4) Στον Αχελώο – Στον Άγιο Γεώργιο Παλαιομάνινας
                  5) Στον Θύμιο Βάλτου
                  6) Στο Παλιοκκλήσι

Ε. Έργα του Συλλόγου

1) Τοποθέτηση παγκακίων σην περίβολο της εκκλησίας το 2010
2) Καθαρισμός πευκόφυτου δασυλλίου στη στροφή του δρόμου προς το χωριό από το Δήμαρχο Αστακού τότε κ. Στάικο με παρέμβαση του συλλόγου
3) Πτρόστρωση της κεντρικής πλατείας το Μάιο 2012 με χρήματα του συλλόγου ( 8.500 ευρώ) και με δωρεά πέτρας από τον κ. Παπαγιαννόπουλο. Το κόστος του έργου είναι πολλαπλάσιο αν συνυπολογίσει κανείς και τη δωρεά.
4) Δημιουργία λαογραφικού Μουσείου στην αίθουσα του σχολείου που οαραχωρήθηκε από τον Δήμο στο σύλλογο. Σημειωτεόν τα αλουμίνια παράθυρα που τοποθετήθηκαν με δαπάνες του Δήμου, ενώ το εσωτερικό της αίθουσας ( δάπεδο - τοίχος) ανακαινίσθηκε με χρήματα του συλλόγου. Μέχρι σήμερα συγκεντρώθηκαν κάποια εκθέματα που απεικονίζουν τον αγροτικό και λαογραφικό πολιτισμό του χωριού μας και ευελπιστούμε ότι θα προσφερθούν κι άλλα, έτσι ώστε να διασωθούν. Επίσης στο έργο αυτό βοήθησαν οι Βαγγέλης Νταβαρίνος. Ο Παναγιώτης Πίπας, ο γιός του Βασίλης, ο Χρήστος Καλλιμάνης και ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ράπτης.
5) Το 2014 κατασκευάσθηκε πέτρινη βρύση στη πλατεία του χωριού με πλαϊνά πέτρινα καθίσματα. Ένα πραγματικό στολίδι στο χωριό μας.


6) Το 2017, αγορά από την Τρίπολη 10 καζανιών αξίας 1.200 ευρώ και γάνωμα στην Αμφιλοχία με 150 ευρώ το καζάνι.
7) Το 2017 ολοκλήρωση της πετρόστρωσης του δρόμου προς την εκκλησία με χρήματα και επιστασία του Δήμου Ξηρομέρου κατόπιν παρέμβασης του συλλόγου μας στο Δήμαρχο κ. Ερωτόκριτο Γαλούνη.
8) Από το 2016 λειτουργεί το blog του Συλλόγου μας που το χειρίζεται ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μπαμπάνης.

Αγαπητοί μου

Φέτος δεν οργάνωσε μουσικές εκδηλώσεις ούτε στην Αθήνα ούτε στο χωριό τον Αύγουστο, σεβόμενος το βαρύ πένθος της οικογένειας Δημητρίου Χολέβα που έχασε το παλικάρι τους σε τροχαίο δυστύχημα. Αποφάσισε όμως μία προσκυνηματική εκδρομή στον Άγιο Παισιο στις 11 Αυγούστου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Σας προσκαλώ όλους να συμμετάσχετε και να πάρουμε την ευλογία του Αγίου.
Σημείωση: Όλα όσα έγιναν τόσα χρόνια έγιναν με τη δική σας συνδρομή. Τα χρήματα των μελών διαχειρίστηκε ο σύλλογος και πιστεύω επιτυχώς. Θα ήθελα όμως να πω ότι αυτό που αρχίσαμε με κόπο και προσπάθεια να το συνεχίσουν και οι νεότεροι, έτσι ώστε να μην σβήσει αυτή η πολιτιστική σπίθα που ανάψαμε όσοι είμαστε στο προσκήνιο. Η δύναμη του συλλόγου είναι ο εθελοντισμός, η συμμετοχή, η καλή διάθεση, η συνεργασία, η ομαδικότητα και ο σεβασμός.
                                                                                                                          Σας ευχαριστώ
                                                                                                                            Πηγή Χαντζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου