ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙ

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Γιώργος Σαλαγιάννης ο τσαγκάρης του Χωριού μας

Για Πρώτη φορά το 1959 ήρθε στο χωριό μας ο αείμνηστος Γιώργος Σαλαγιάννης που καταγόταν απο το Τροβάτο Ευρυτανίας που ήξερε την τέχνη του τσαγκάρη και γνωρίστηκε με τους συγχωριανούς μας.
Το 1960 ήρθε μαζί με την Οικογένεια του για να μείνει στο χωριό και να δουλέψει. Είχε τοτε τα δύο κορίτσια, την Αθηνά και την Βάσω. Στο χωριό μας γεννήθηκε η Παναγιώτα η Μαρία και η Ελένη. Έμεινε στο σπίτι του Κωνσταντίνου Κασσάρα που έγινε και κουμπάρος του.
Προσωπικά θυμάμαι τον τσαγκάρη μας να δουλεύει σε μια γωνία του καφενείου μας έχοντας στον πάγκο του τα σύνεργα του καλαπόδια, δέρματα πρόκες σφυριά κ.α.
Ήταν πολύ αγαπητός και καλοσυνάτος. Με την Αθηνά ήμασταν φίλες κολλητές μέχρι που τελειώσαμε το Δημοτικό Σχολείο. Μετά η Αθηνά πήγε Γυμνάσιο στον Αστακό και εγώ στο Μεσολόγγι. Οι σχέσεις των χωριανών ,ε την Οικογένεια ήταν πολύ καλές. Η Σύζυγος του η Κυρία Ιουλία που ζεί ακόμη σήμερα είναι μια εξαιρετική Κυρία.
Το 1966 τον Μάιο η Οικογένεια μετακόμισε για την Αθήνα στο Παγκράτι όπου ο αγαπημένος Γιώργος Σαλαγιάννης έγινε θυρωρός πολυκατοικίας. Μεγάλωσε τις κόρες του τις Σπούδασε και εκείνες δημιούργησαν τις οικογένειες τους και πήγαν πολύ καλά στην ζωή τους.
Ο Γιώργος Σαλαγιάννης έφυγε από την ζωή εδώ και τέσσερα χρόνια και αναπαύεται στην πατρική γή του το Τροβάτο Ευρυτανίας. Οι Κόρες του θεωρούν το Στρογγυλοβούνι το αγαπημένο Χωρίο τους όπου έζησαν τα παιδικά χρόνια. Απέκτησαν γερές φιλίες και τα βιώματα τους είναι ευχάριστα.
Θυμούνται το χωριό με νοσταλγία.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ-ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ένα όνειρο-στόχος του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε φέτος. την Άνοιξη που είναι η ολοκλήρωση του Λαογραφικού Μουσείου στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Στρογγυλοβουνίου.
Η Αίθουσα του Σχολείου μας παραχωρήθηκε από την τοπική κοινότητα του Δήμου Ξηρομέρου επί θητεία Ντίνα Σαμαρά που με χρήματα τοποθέτησε αρχικά τα αλουμίνια στα παράθυρα. Ύστερα ανέλαβε ο Σύλλογος το οικονομικό κόστος την περαιτέρω ανακαίνιση τοποθετώντας πλακάκια στο δάπεδο , επισκευάζοντας και βάφοντας τους τοίχους. Τις εργασίες τις ανέλαβε ο μάστορας Βαγγέλης Νταβαρίνος που με μεράκι δούλεψε και διαμόρφωσε τον χώρο. Ο Σύλλογος τον ευχαριστεί θερμά διότι πέραν από του άριστου αισθητικού αποτελέσματος εχάρισε στον Σύλλογος μας το ήμισυ από την αμοιβή που συμφωνήσαμε. Έτσι ο Σύλλογος δαπάνησε περίπου 1200 Ευρώ.
 Μέσα λοιπόν στο καλοκαίρι που θα ανταμώσουμε στο χωριό μας Παρακαλώ τα μέλη μας και τους Φίλους μας να παραχωρήσουν στο μουσείο ότι εργαλεία έχουν που σχετίζεται με την πατροπαράδοτη ενασχόληση μας με την αγροτιά και πρωτίστως με την καπνοπαραγωγή και με τις ενασχολήσεις των γυναικών (αργαλειός ρόκα -αρίλαγος  κ.α). Επίσης να προσφέρουν φωτογραφίες για να μείνει ζωντανή η βλάχικη Ιστορία του Τόπου μας.



Γράφει η Πηγή Χαντζή

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Μνημόσυνα


Τελούμε την Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 9 π.μ  40ήμερο μνημόσυνο στο κοιμητήριο Ζωγράφου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, θείου και παππού

ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΑΜΠΑ

Παρακαλούμε τους συγγενείς, φίλους και όσους τιμούν τη μνήμη του να προσέλθουν και ενώσουν μαζί μας τις δεήσεις των προς τον Ύψιστο.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ - ΤΑ ΤΕΚΝΑ
ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ - ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Τελούμε την Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 9 π.μ  ετήσιο μνημόσυνο στο Ι.Ν Ζωοδόχου Πηγής
Στρογγυλοβουνίου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, παππού και αδελφού.

ΔΟΣΚΑ ΛΑΜΠΡΟΥ του Δημητρίου

Παρακαλούμε τους συγγενείς, φίλους και όσους τιμούν τη μνήμη του να προσέλθουν και ενώσουν μαζί μας τις δεήσεις των προς τον Ύψιστο.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ - ΤΑ ΤΕΚΝΑ
ΤΑ ΑΔΕΛΦΙΑ - ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ
ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τελούμε την Κυριακή 24 Μαϊου και ώρα 9 π.μ  ετήσιο μνημόσυνο στο Ι.Ν Αγία Ελεούσα
Αγίας Βαρβάρας υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, θείου και παππού

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΡΑΠΤΗ

Παρακαλούμε τους συγγενείς, φίλους και όσους τιμούν τη μνήμη του να προσέλθουν και ενώσουν μαζί μας τις δεήσεις των προς τον Ύψιστο.

Η ΣΥΖΥΓΟΣ - ΤΑ ΤΕΚΝΑ
ΤΑ ΑΝΙΨΙΑ - ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ
ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Αγία Βαρβάρα επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια

                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
'''ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΒΟΥΝΙΩΤΩΝ´´´ΤΟ ΨΗΛΟΒΡΑΧΙ´´´



 1000 χρόνια μετά η Αγία Βαρβάρα επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια




Για πρώτη φορά εδώ και χίλια χρόνια ολόκληρο το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας επιστρέφει σε ορθόδοξα χέρια έστω και για λίγες ημέρες. Με μια κίνηση ιδιαίτερα συμβολική η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποφάσισε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, παραχωρώντας για δυο εβδομάδες ολόκληρο το σκήνωμα της μεγάλης Αγίας, το οποίο φυλάσσεται στην Βενετία.            
ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το ιερό λείψανο το οποίο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος το απόγευμα της 10ης Μαΐου, θα μεταφερθεί στον τόπο του προσκυνήματος με υψηλές τιμές. Είναι χαρακτηριστικό πως η λάρνακα στην οποία φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα, θα μεταφερθεί στον ναό πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου ενώ χιλιάδες πιστοί από ολόκληρη την χώρα αναμένονται στην Αθήνα προκειμένου να προσκυνήσουν την Αγία.

Καθόλη τη διάρκεια της παραμονής του ιερού σκηνώματος στην Αθήνα, θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες. Έχουν προγραμματιστεί μάλιστα και αρκετές αγρυπνίες κατά τις οποίες θα ψάλλουν ονομαστοί μοναστηριακοί χοροί όπως της Ιεράς Μονής Νταού Πεντέλης και της Ιεράς Μονής Θεομήτορος Ηλιουπόλεως.

Ξεχωριστή και σπάνια θεωρείται η μεταφορά του ιερού λειψάνου στο αντικαρκινικό νοσοκομείο όπου θα δοθεί η ευκαιρία στους ασθενείς που δίνουν την δική τους μάχη να προσκυνήσουν την Αγία.

Εξίσου τιμητική θα είναι και η αποχώρηση του ιερού λειψάνου από την Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής του στην Αθήνα, την Κυριακή 24 Μαΐου το ιερό λείψανο θα μεταφερθεί στον Πειραιά όπου θα γίνει υποδοχή και δοξολογία. Στη συνέχεια το ιερό σκήνωμα θα μεταφερθεί σε πολεμικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα μεταφέρει την Αγία πίσω.
Το ιερό λείψανο έρχεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 ετών από της ιδρύσεως της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το 2016 και θα φιλοξενηθεί στο ομώνυμο ιερό προσκύνημα στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας ο οποίος έλαβε το όνομα του προς τιμήν της Αγίας. Ο ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι συνέχεια μικρού ναΐσκου του 17ου αιώνα στον οποίο βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας.
ΤΟ ΙΕΡΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ. Το ιερό λείψανο το οποίο φυλασσόταν στην Βασιλεύουσα, μεταφέρθηκε στην Βενετία το1003 την περίοδο εξουσίας του Δόγη Πέτρου Β” Orseolo, επί αυτοκράτορος Βασιλείου Β”. Το μετέφερε στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη η Μαρία Αργυροπούλα, θεωρούμενη, όπως συμπεραίνεται από το επίθετο, μία από τις αδελφές του αυτοκράτορα Ρωμανού Γ” του Αργυρού, η οποία είχε παντρευτεί το γιο του Δόγη, Ιωάννη. Ο γάμος τελέσθηκε στην Κωνσταντινούπολη «in capela imperiali» απ” τον Πατριάρχη και οι ίδιοι οι αυτοκράτορες υπήρξαν παράνυμφοι (κουμπάροι), κρατώντας τις νυφικές κορώνες. Ο Ιωάννης -που συνοδευόταν από τον αδελφό του Όθωνα- έλαβε τον τίτλο του Πατρικίου και η σύζυγός του κατάφερε να λάβει το προνόμιο να μεταφέρει μαζί της στη Βενετία το ιερό λείψανο της μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας.

Στη Βενετία τοποθετήθηκε «in capela ducali» (δηλ. στον ναό του Αγίου Μάρκου). Στη συνέχεια, το 1009, την περίοδο εξουσίας του Δόγη Όθωνα Orseolo, δύο άλλα παιδιά του Πέτρου Orseolo, ο Orso, επίσκοπος του Torcello και η Felicita, ηγουμένη της μονής του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού στο Torcello, κατάφεραν να μετακομισθεί το ιερό λείψανο της Μεγαλομάρτυρος στο ναό αυτής της μονής, όπου ακόμη μαρτυρείται τον 18° αιώνα. Την εποχή των Ναπολεόντειων καταστροφών το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας μετακομίσθηκε στο ναό του Αγίου Μαρτίνου, στη νήσο του Burano, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα.









Η ΑΓΙΑ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Στο βίο της αναφέρεται ότι η Αγία Βαρβάρα ήταν ένα όμορφο κορίτσι που έζησε στην πόλη της Νικομήδειας στη Μικρά Ασία, επί Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Ο Διόσκορος ή Διόσορος, ο φανατικός εθνικός «ειδωλολάτρης» πατέρας της, την είχε κλεισμένη σε ένα πύργο προκειμένου να τη διαφυλάξει από μνηστήρες. Ωστόσο μυστικά προσηλυτίστηκε στο Χριστιανισμό. Ο πατέρας της όταν διέταξε να χτιστεί για αυτή ένα λουτρό, ούτως ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιεί τα δημόσια λουτρά, και ενώ το σχέδιο για το λουτρό προέβλεπε αρχικά δύο παράθυρα, η Βαρβάρα εγκατέστησε άλλο ένα για να τιμήσει την Αγία Τριάδα εκμυστηρευόμενη τον λόγο στον πατέρα της. Τότε ο πατέρας της, βλέποντας αυτή την αλλαγή, εξεμάνη και διέταξε να την παραδώσουν στον Ρωμαίο Έπαρχο κατά τους διωγμούς των Χριστιανών. Ο Έπαρχος θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε στην αρχή να την μεταπείσει, βλέποντας όμως ότι εκείνη ήταν ανένδοτη την υπέβαλε σε μαρτύρια, περισσότερο για να την σώσει από την οργή του πατέρα της που ήθελε να φονευθεί. Τελικά ο Έπαρχος διέταξε τον αποκεφαλισμό της, και όρισε την ποινή να εκτελέσει ο ίδιος ο πατέρας της που ήταν και επιθυμία του. Σύμφωνα με τον βιογράφο αυτής Συμεών, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε ως «πατρικαίς χερσί τω πατρικώ ξίφει την τελείωσιν δέχεται». Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη. Η Ιουλιανή της Νικομηδείας μαρτύρησε μαζί με τη Βαρβάρα και τιμάται επίσης ως Αγία.



Η Αγία Βαρβάρα θεωρείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σ΄ άλλες Χώρες Αγία προστάτις πυροβολικού. Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ως Προστάτις του όπλου αυτού το 1828 όπου και αναφέρεται η πρώτη σχετική τελετή με δοξολογία και παράθεση στη συνέχεια γεύματος όπου έλαβαν μέρος αξιωματικοί και οπλίτες πυρβολητές.




Πανελλήνιο ενδιαφέρον

Το αίτημα της μεταφοράς του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας στην Ελλάδα ξεκίνησε από τον γενικό διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο. Σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info ήδη αρκετοί ναοί απο ολόκληρη την επικράτεια από την Θράκη μέχρι και την Κρήτη έχουν επικοινωνήσει με την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να διοργανώσουν προσκυνηματικές εκδρομές στην Αθήνα.


Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Βαπτίστηκε ο γιος του Γ.Ράπτη

Ο Γίαννης Ράπτης και η σύζυγός του Όλγα Κουκουρέμπα βάπτισαν το Σάββατο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Στρογγυλοβουνίου το αγοράκι τους.Το όνομα αυτού Νικόλαος.Ο Σύλλογος εύχεται να τους ζήσει και να είναι γερός!