Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Επιτέλους, νέα παρέμβαση διάσωσης της “Αυλόπορτας” Παλαιομάνινας ύστερα από ... 23 χρόνια!!!



Ύστερα από το έντονο εδιαφέρον του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη και τη συνεργασία του με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην παλαιομάνινα καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη – Αισιοδοξία ότι θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών και την αποτροπή της κατάρρευσης του εμβληματικού πύργου στην ακρόπολη

Του Δημήτρη Στεργίου
Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διάβασα το ενημερωτικό κείμενο που ανάρτησε στο προφίλ του ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης για την πρώτη, επιτέλους, ύστερα από 23 χρόνια, παρέμβαση, για την αποτροπή της κατάρρευσης της επιβλητικής κεντρικής πύλης της αρχαίας πόλης στην Παλαιομάνινα, γνωστής από τους ξένους περιηγητές που την επισκέφτηκαν τον 19ο αιώνα, ως “Αυλόπορτας” ή “Πόρτας”. Εγκρίθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού η δαπάνη 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση του σάποιου ξύλινου “νάρθηκα” που την “κοσμεί” επί ... 23 χρόνια!!!
¨Ένιωσα χαρά και ικανοποίηση διότι δικαιώθηκαν οι προσδοκίες μου που είχα παρουσιάσει στο κείμενο μου που ανάρετησα στο προφίλ στις 7 Νοεμβρίου 2020 για την πρώτη συνάντηση του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλάκη και του επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία ακρόπολη της Παλαιομάνινας ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Λαμπρινουδάκη.
Υπενθυμίζω ότι στο κείμενο αυτό εξέφραζα την ευχή και την αισιοδοξία ότι θα είχε συνέχεια και στην Παλαιομάνινα το φωτεινό παράδειγμα της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, του υπουργείου Πολιτισμού και των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα τις εντυπωσιακές ανασκαφές στην Κύθνο. Επίσης, τονίζω ότι η ανακοίνωση αυτή του δημάρχου δεν με εξέπληξε καθώς, όπως επεσήμαινα στο ίδιο κείμενο, ο κ. Τριανταφυλλάκης επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον για τη διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση τρςη πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιομάνινας και όχι μόνο. Ακόμα, δεν με εξέπηξε η εξέλιξη αυτή, διότι γνωρίζω και το έντονο ενδιαφέρον του κ. Λαμπρινουδάκη με τον οποίο συνεργάστηκα επί έξι χρόνια προ και κατά τις ανασκαφές του στην Παλαιομάνινα.



Το έντονο ενδιαφέρον του κ. Τριανταφυλλάκη εκδηλώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 2020 όταν ζήτησε από τον εγγονό μου Γιώργο Μπαμπάνη τα στοιχεία επικοινωνίας μου για να συζητήσουμε τα θέματα – προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί χρόνια στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας, παρά τα επίμονα σχόλια και άρθρα για την παρέμβαση των αρμοδίων, όπως είναι, για παράδειγμα, η “Αυλόπορτα” σε ξύλινο νάρθηκα που έχει σαπίσει από το 1977, ο υπό κατάρρευση εμβληματικός πύργος στην ακρόπολη και η συνέχιση των αρχαιολογικών ανασκαφών. Επίσης, μού ζητησε και τα στοιχεία επικοινωνίας και του κ. Λαμπριδουδάκη. Πράματι, ο κ. Τριανταφυλλάκης επικοινώνησε με τον κ. Λαμπρινουδάκη και στις 6 Νοεμβρίου με ενημέρωσε ο δήμαρχος ότι την επομένη ημέρα, στις 7 Νοεμβρίου το απόγευμα θα έχει μια τηλεσυζήτηση με τον καθηγητή, στην οποία ευγενώς με προσκάλεσε να συμμετάσχω.





Η ανακοίνωση του κ. Τριανταφυλλάκη
Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του δημάρχου Ξηρομέρου έχει ως εξής:
“O Δήμος Ξηρομέρου διαθέτει πλούσια πολιτισμική και πολιτιστική κληρονομιά .Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Μουρκούση Βασ .,τέως Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου και Αντιδήμαρχος,που σε κάθε κάλεσμα για την ανάδειξη του τόπου μας ,δηλώνει παρών, καθώς και τους Προέδρους ,κο Μάντζαρη Ελ. και Πολύζο Βας.Παράλληλα ,τον κο Στεργίου Δημ.,για την βοήθεια και την στήριξη. Επίσης ,ευχαριστίες στον Καθηγητή, κο Λαμπρινουδάκη.Τέλος , ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κα Βικάτου Ολ.,Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ,για την προσπάθειά της να προστατέψει και να αναδείξει τους θησαυρούς της περιοχής μας.
Με επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με ημερομηνία 25.11.2020, έχουμε έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου: «Συντήρηση και επισκευή του υφιστάμενου ξύλινου «νάρθηκα» της παραποτάμιας πύλης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Παλαιομάνινας (ΦΕΚ312/Α.Α.Π./3-10-2014) του Δήμου Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
Το οικονομικό κόστος των εργασιών θα ανέλθει στις 10.000 €, που θα διατεθούν από τις πιστώσεις του ΠΔΕ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» Π.Κ.1960ΣΕ01400001 με κωδικό έργου 2014ΣΕ51400000”
Η εγκριτική απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη
Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία εγκρίθηκε το ποσό των 10.000 ευρώ για την αντικατασταση του σάπιου ξύλινου νάρθηκα έχει ως εξής:
“....1. Εγκρίνουμε την εκτέλεση εργασιών του έργου «Συντήρηση και επισκευή του υφιστάμενου ξύλινου «νάρθηκα» της παραποτάμιας πύλης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Παλαιομάνινας (ΦΕΚ312/Α.Α.Π./3-10-2014) του Δήμου Ξηρομέρου, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας» απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την ΕΦΑ Αιτ/νίας και Λευκάδας.
2.Οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο πλαίσιο του παραπάνω έργου αφορούν στην συντήρηση και επισκευή του υφιστάμενου ξύλινου «νάρθηκα» της παραποτάμιας πύλης της Παλαιομάνινας και περιλαμβάνουν σειρά εργασιών, όπως: πλήρη καθαρισμό του μνημείου και κυρίως στο εσωτερικό του, αντικατάσταση όσων ξύλων έχουν σαπίσει με όμοιων διαστάσεων ξύλα εμποτισμένα, νέα καρφώματα σε όλα τα ξύλα από πρόκες τουλάχιστον 12εκ., επάλειψη με υγρομονωτικό όλων των ξύλων, νέοι τάκοι από ξύλο εμποτισμένο και βαμμένο με υγρομονωτικό στις βάσεις και νέα καρφώματα, λαμαρίνες σε χρώμα γκρι στα ανώτερα κεκλιμένα εξωτερικά ξύλα ώστε να προστατευθούν τα κατώτερα από τη βροχή και συμπληρωματική αντιστήριξη με χονδροξυλεία της ΒΔ πύλης.
3.Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας ως την ολοκλήρωση του έργου, εγκρίνεται συνολική δαπάνη ποσού 10.000,00 € που θα διατεθούν από τις πιστώσεις του ΠΔΕ «ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΣΤΕΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ» Π.Κ.1960ΣΕ01400001 με κωδικό έργου 2014ΣΕ51400000.
4.Όπου υπάρχει ανάγκη τροποποιήσεως ή συμπληρώσεως των ανωτέρω εργασιών ή προμηθειών, να υποβληθούν προς έγκριση οι αντίστοιχες μελέτες.
5. Η εκτέλεση του έργου έχει έναρξη την ημερομηνία υπογραφής της παρούσης και λήξη την 31/12/2020 6. Με την περαίωση των εργασιών να εκδοθεί σχετική βεβαίωση περαίωσης και η προβλεπόμενη από το άρθρο 9 παρ. 6 του Π.Δ. 24/2019 έκθεση απολογισμού του έργου.Τα στοιχεία αυτά θα κοινοποιηθούν κα στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ”

Φώτο αρχείο: Γιώργος Μπαμπάνης, Θωμάς Τόγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου