Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ –ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΒΛΑΧΟΦΩΝΩΝ-ΡΙΜΕΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Οι πρόεδροι των βλαχόφωνων – Ριμένικων Τοπικών Κοινοτήτων της Ακαρνανίας, οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών συλλόγων τους Καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βλαχόφωνων – Ριμένων του Δήμου Ξηρομέρου ως εκπρόσωποι όλων των βλαχόφωνων – Ριμένων κατοίκων .

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ως επιστημονικώς, γλωσσικώς, λαογραφικώς και
γενετικώς απαράδεκτες τις θεωρίες για τους προγόνους μας που με εμμονή συνεχίζει να αναπτύσσει από το 2014 και στο νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Αρβανιτόβλαχοι (Καραγκούνηδες) της Ακαρνανίας , από τον μύθο στην πραγματικότητα» ο συγγραφέας του κ. Αντώνης Βασιλείου. Συγκεκριμένα, με βάση τα επιστημονικώς άρτια συγγράμματα –βιβλία ακαδημαϊκών, ειδικών καθηγητών και επιστημόνων χαρακτηρίζομε ως παραδοξολογίες» και εθνικώς επικίνδυνες τις θεωρίες του κ. Βασιλείου, ως βίαιη και ανιστόρητη τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και ως προσπάθεια διαιώνισης οικτρών πλανών και ύβρεων κατά των προγόνων μας. Ειδικότερα, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε:

 Πρώτον, Σχετικά με την αναφορά του Συγγραφέα ότι υπάρχουν «Καραγκούνηδες» στην Ακαρνανία. Δεν υπάρχουν Καραγκούνηδες στην Ακαρνανία. Υπάρχουν μόνο Ριμένοι, Αρμάνοι, Ρωμιοί, όπως αυτοαποκαλούμαστε (αυτό επισημαίνεται και από τον Βάιγκαντ!), ενώ ο χαρακτηρισμός «Καραγκούνης» έχει δοθεί, από μέγιστη πλάνη, από τους άλλους!

 Δεύτερον, ότι δήθεν οι Ριμένοι (Αρμάνοι – Ρωμιοί) της Ακαρνανίας έχουν σχέση με τους Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας. Ουδεμία σχέση υπάρχει.

 Τρίτον, ότι τα μέλη της ομάδας αυτής της Ακαρνανίας κατοικούν μόνιμα εδώ και αιώνες και απομονωμένα από όλες τις άλλες βλαχόφωνες γλωσσικές ομάδες.
Οι Ριμένοι της Ακαρνανίας κατοικούν μόνιμα στην περιοχή μόνο μετά το 1860, ενώ επί αιώνες κατέβαιναν στην περιοχή από τα ηπειρωτικά βουνά για χειμαδιό.
Συνεπώς, δεν ήταν απομονωμένοι από τις άλλες «γλωσσικές ομάδες».

Τέταρτον, ότι, σε αντίθεση με επιφανείς Βλάχους καθηγητές πανεπιστημίων επιμένει ο Συγγραφέας να τονίζει ότι «η συγκεκριμένη γλωσσική ομάδα επίσης διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους Βλάχους (γλωσσικά, πολιτισμικά, εθνογραφικά κ.λπ.) σε σημαντικό βαθμό», ενώ αυτό συμβαίνει και με όλες σχεδόν τις ίδιες … «γλωσσικές ομάδες»

 Πέμπτο, επιμένει να επισημαίνει ότι «σε κάποια φάση της ιστορίας της, μάλιστα, η ομάδα αυτή υπήρξε ακόμη και τρίγλωσση, με τους ομιλητές της να μιλούν συγχρόνως βλάχικα, ελληνικά και αλβανικά/αρβανίτικα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιστημονική έρευνα», «θεωρία», η οποία καταρρίπτεται από την πραγματικότητα (δεν υπάρχουν τοπωνύμια ή λέξεις αλβανικές στα Βλάχικα χωριά μας), ενώ ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης αναφέρει στην εισαγωγή του ογκώδους βιβλίου του «Ετυμολογικών Λεξικών της Κουτσοβλαχικής Γλώσσης» (1904) ότι αρίθμησε μόνο 150 αλβανικές λέξεις! Συνεπώς, τα κείμενα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτόν δεν στηρίζονται ούτε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση ούτε και σε αρχειακή και επιτόπια έρευνα, ούτε καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως ισχυρίζεται

 Επίσης, διαμαρτυρόμαστε και καταγγέλλουμε τον συγγραφέα για τις ύβρεις κατά των προγόνων μας που περιλαμβάνει και σε προηγούμενα Βιβλία του με τους ίδιους χαρακτηρισμούς ως «Καραγκούνηδων» ή «Καραγκουνόβλαχων» κλπ. , όπως ότι οι Ριμένοι της Ακαρνανίας είναι «ληστές», «λωποδύτες», «μισέλληνες», υιοθετώντας παρόμοιους επικίνδυνους εθνικά χαρακτηρισμούς του συγγραφέα Ιωάννου Λαμπρίδου

3 Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Των Βλαχόφωνων χωριών :

Αγραμπέλου : Τάγκας Δημήτριος Πρόεδρος Τ.Κ. Αγραμπέλου
Γουργιώτισσας : Καλογεράκης Δημήτριος Πρόεδρος Τ.Κ. Γουργιώτισσας
Παλαιομάννινας : Ζώγας Σπυρίδων Πρόεδρος Τ.Κ. Παλαιομάννινας
Στράτου : Πατσέας Αναστάσιος Πρόεδρος Τ.Κ. Στράτου
Στρογγυλοβουλίου: Χολέβας Δημήτριος Πρόεδρος Τ.Κ. Στρογγυλοβουνίου
Οι Πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων Των Βλαχόφωνων Χωριών:
Αγραμπέλου : Μπολίκας Δημήτριος , Πρόεδρος Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγραμπελιωτών ΄΄ Η ΑΓΡΑΜΠΕΛΗ ΄΄
Γουργιώτισσας : Κώστας Κω/νος , Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γουργιώτισσας ΄΄Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΄΄
Παλαιομάννινας : Κουτουβέλης Κων/νος , Πρόεδρος Εταιρείας Φίλων των Μνημείων Παλαιομάνιννας
Παλαιομάνιννας : Αρβανίτης Αποστόλης , Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιομάνιννας ΄΄ Η Σαυρία ΄΄
Στράτου : Γιαννάκη Όλγα , Πρόεδρος Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Στράτου ΄΄ ΑΡΧΑΙΑ ΣΤΡΑΤΟΣ ΄΄
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι των Βλαχόφωνων Χωριών : Παλαιομάνιννας : Ζώγας Νικόλαος (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου)
Παλαιομάνιννας : Σαμαλέκος Φίλιππος (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου) Στρογγυλοβουνίου : Μακρής Σωτήριος (Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου