Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019

Α.Ο.Πενταλόφου: Η θρυλική ομάδα της Πενταλόφου με ποδοσφαιρική ιστορία 60 χρόνων





Αφιέρωμα στην  ποδοσφαιρική ομάδα του γειτονικού μας χωριού  με την πλούσια ποδοσφαιρική ιστορία που η πορεία της ξεκινάει από το 1960, το  ιδιαίτερο και τεχνικό ποδόσφαιρο, τα ταλέντα, καθώς και  την ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι υποστηρικτές της ομάδας  και που θυμίζει την περίφημη… <<La Bombonera >> .


Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Εάν  έχετε παρακολουθήσει ποτέ παιχνίδι μεταξύ δύο ομάδων της Λατινικής Αμερικής -και πόσο μάλλον παιχνίδια της Μπόκα Τζούνιορ και όχι μόνο- τότε πέρα από το θέαμα που παρουσιάζουν οι ομάδες στον αγωνιστικό χώρο, εκείνοι που κλέβουν την παράσταση είναι οι φίλαθλοι στις εξέδρες καθώς γίνονται ο δωδέκατος παίχτης της  στο γήπεδο. Με το πάθος και την έκρηξη που εκδηλώνουν για να υποστηρίξουν την ομάδα τους γίνονται οι πρωταγωνιστές του αγώνα. Έτσι ακριβώς, το ίδιο πάθος για την ομάδα τους, την  αντίστοιχη <<La Bombonera>> έχουν δημιουργήσει οι φίλαθλοι της ομάδας κάνοντας το γήπεδο της Πενταλόφου μία από τις πιο καυτές έδρες στην Αιτωλοακαρνανία. Οι φίλαθλοι έχοντας στη διάθεση τους καπνογόνα και χαρτάκια, πανηγυρίζουν τρέχοντας προς τα σύρματα και θυμίζοντας  τους αντίστοιχους πανηγυρισμούς που γίνονται  στη Λατινική Αμερική. Το γήπεδο άλλωστε είναι έτσι διαμορφωμένο που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια υπέροχη, υποστηρικτική και μοναδική ατμόσφαιρα που δύσκολα συναντά κανείς  σε άλλο γήπεδο στην Αιτωλοακαρνανία.




Αυτό το χαρακτηριστικό το έδειξαν και στο πρόσφατο παιχνίδι  με τον Εθνικό Γουριάς που είναι το αντίστοιχο <<el classico>> της κατηγορίας. Το παιχνίδι είχε γκολ, δοκάρια, φάσεις με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να μοιράζονται τον βαθμό της ισοπαλίας σ΄ ένα ντέρμπι που ήταν συναρπαστικό. Μάλιστα, σε αυτή την αναμέτρηση έχει δημιουργηθεί μια απίστευτη παράδοση, με τον Α.Ο. Πενταλόφου να μην έχει χάσει ποτέ από τον Εθνικό Γουριάς. Συγκεκριμένα, σε 59 χρόνια ιστορίας μέτρα μόνο νίκες και ισοπαλίες είτε εντός έδρας, είτε εκτός έδρας!



Η ίδρυση της ομάδας

Ο ΑΟΠ ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ
Διακρίνονται από αριστερά:
ΟΡΘΙΟΙ: Πάνος Κηρύκος, Π. Κορφιάτης, Πάνος Κατσάνος, Σίμος Τσάμης, Σωτήρης Γκορκόλης, Γιώργος Καραπάνος.
ΚΑΘΙΣΤΟΙ: Βαγγέλης Τζαλοκώστας, Πάνος Γατσόρης, Κώστας Σαρδελής, Θεόδωρος Κουτσουβέλης και ο Μιχάλης Τσορβατζής
Το 1960 ιδρύθηκε με σκοπό κι ένα όνειρο ο Αθλητικός Όμιλος Πενταλόφου να κάνει τους κατοίκους υπερήφανους και να αποτελέσει το καμάρι του χωριού της Πενταλόφου. Αρχικός σκοπός της ομάδας και των παραγόντων της ήταν η ομάδα της  Πενταλόφου να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Ν Αχαΐας, αφού  τότε  δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη η Ε.Π.Σ.Ν Αιτωλοακαρνίας, κάτι που φυσικά δεν έγινε λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε τα χρόνια εκείνα.

Σηνειώνεται ότι ο Α.Ο. Πενταλόφου ήταν από τα ιδρυτικά σωματεία της νεοσύστατης Ε.Π.Σ.Ν Αιτωλοακαρνανίας το 1968. Η πρώτη ποδοσφαιρική περίοδος της Ε.Π.Σ.Ν.Α 1968-69 βρίσκει τον Α.Ο. Πενταλόφου να συμμετέχει στο πρωτάθλημα, αλλά να μην το ολοκληρώνει λόγω σοβαρών επεισοδίων στο παιχνίδι με τον Μ.Μ Γαλατά. Για δέκα σχεδόν χρόνια η ομάδα θα μείνει εκτός πρωταθλημάτων της Ε.Π.Σ.Ν.Α. Στο διάστημα αυτό της αποχής η ομάδα θα βγάλει μια μεγάλη φουρνιά παιχτών-ταλέντων που άρχισαν να δουλεύουν προς στα τέλη του '70 με αξιόλογους προπονητές που έφτασαν την ομάδα στη διάκριση και την καταξίωση τη δεκαετία του ΄80.


Το 1979 γίνεται επανίδρυση του Α.Ο.Π και η συμμετοχή στο Γ' τοπικό είναι γεγονός. Μία χρονιά αργότερα το 1980-81 η ομάδα κερδίζει την άνοδο στο Β' τοπικό καθώς και την σεζόν 1981-82 στο Α' τοπικό. Στην Α' κατηγορία ο Α.Ο.Π θα μείνει για επτά (7) συνεχόμενα χρόνια (1982-83,1983-84,1984-85,1985-86,1986-87,1987-88 και 1988-89) για την ομάδα του Πεντάλοφου τα χρόνια αυτά θα είναι τα καλύτερα κερδίζοντας την αναγνώριση στην ευρύτερη περιοχή, παρουσιάζοντας όμορφο και τεχνικό ποδόσφαιρο (άλλωστε την αποκαλούσαν Βραζιλία) επιπλέον στηρίχθηκε σε παίχτες αποκλειστικά από την  Πεντάλοφο που μεταγενέστερα έπαιξαν και σε μεγαλύτερες εθνικές κατηγορίες!!!

Η καλύτερη σεζόν του Α.Ο.Π στη δεκαετία του 1980 ήταν την αγωνιστική περίοδο 1984-85 που πήρε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα. Στη δεκαετία του '90 ο Α.Ο.Π κέρδισε δύο πρωταθλήματα στο Β' τοπικό 1993-94 και 1996-97 και φυσικά δύο ανόδους στο Α' τοπικό (1994-95 και 1997-98).
Η περίοδος 1999-00 βρίσκει την ομάδα του Πενταλόφου να υποβιβάζεται στο Γ' τοπικό. Δύο χρόνια αργότερα 2001-2002 η ομάδα κερδίζει ξανά την άνοδο και επιστρέφει στο Β' τοπικό μένοντας δύο σεζόν 2002-03 και 2003-04 όπου ξανά υποβιβάζεται.
Τη σεζόν 2005-06 μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παρουσίας η ομάδα της Πενταλόφου δεν συμμετέχει σε καμία κατηγορία της Ε.Π.Σ.Ν.Α όπως και την περίοδο 2011-12. Από το 2006 έως το 2009 η ομάδα γνώρισε δύο ανόδους στο Β' τοπικό καθώς και στη νεοσύστατη Α2 και το διάστημα 2009-11 δύο υποβιβασμούς.
Στη σεζόν 2012-13 ο Α.Ο.Π κερδίζει την άνοδο μέσω μπαράζ στη Β' κατηγορία (ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα συμμετείχε σε μπαράζ είτε ανόδου-είτε υποβιβασμού). Την περίοδο 2013-14 ο Α.Ο.Π αγωνίζεται στο Β' τοπικό. Το 2014-15 η ομάδα δηλώθηκε στο Γ' τοπικό. Σήμερα η ομάδα αγωνίζεται στη κατηγορία Β’  ΕΠΣΑ.

Παλαίμαχοι Α.Ο.Π.

Υπενθυμίζεται ότι στην ομάδα της Πενταλόφου είχαν αγωνιστεί και συγχωριανοί μας, όπως ο Μάκης Δ. Κοσσόβας, ο Γιάννης Κωνσταντίνου ( Ζέκκος),  o Νίκος Μόκκας κ.α.


Ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Κουτρουλης

Η ομάδα της Πενταλόφου έχει προπονητή από τις 16 Δεκεμβρίου του 2018 τον Δημήτρη Κουτρούλη. Ο Δημήτρης Κουτρούλης ήταν ένα από τα ιδιαίτερα ταλέντα της ομάδας καθώς οι τεχνικές που χρησιμοποιούσε τον ξεχώριζαν. Μάλιστα, όπως μού έχει αναφέρει ο πατέρας μου, το προσωνύμιο του ήταν Γκούλιτ,(  Παλαίμαχος Ολλανδός ποδοσφαιριστής της Μίλαν) ή Μπεμπέτο (παλαίμαχος Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής) όπως μου έχει αναφέρει ο Τάσος Χαντζής, καθώς επίσης είχε δοκιμάσει και τις δυνατότητές του στα δοκιμαστικά για νέους ποδοσφαιριστές στον Ολυμπιακό!!! Γαλουχημένος με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία που τoν χαρακτηρίζει το θετικό μέταλλο,  θέληση για τη νίκη, η πειθαρχία και η σωστή αντίληψη ο νέος τεχνικός ήρθε στον ΑΟΠ  ώστε να δώσει το κάτι παραπάνω. Έχει διατελέσει και προπονητής στον Ηρακλή Αστακού
Σημειώνεται ότι ο προπονητής της ομάδας έχει ρίζες και από το δικό μας χωριό, το Στρογγυλοβούνι ,και του ευχόμαστε καλή πορεία με την ομάδα της Πενταλόφου.



Αναμνήσεις του παππού μου Δημήτρη Στεργίου

«Δεν θυμάμαι να παίξαμε ποτέ με την Πεντάλοφο από … φόβο»!

Όταν ενημέρωσα τον παππού μου Δημήτρη Στεργίου ότι έχω προγραμματίσει να αναρτήσω ένα αφιέρωμα στον Α.Ο. Πενταλόφου, πλημμύρισε από αναμνήσεις για την ποδοσφαιρική ιστορία της περιοχής μας, όπου ποδοσφαιρικές ομάδες από τα γύρω χωριά, άτυπα, χωρίς κατηγορίες, χωρίς πρωταθλητισμό ή υποβιβασμούς διοργάνωναν αγώνες κυρίως στα … χωράφια, έτσι για το γόητρο του χωριού τους, το κέφι των ποδοσφαιριστών και  την ικανοποίηση ή  ψυχαγωγία (δεν υπήρχε κι άλλης … διέξοδος!) των συγχωριανών τους.

Μία τέτοια άτυπη ομάδα που διακρινόταν στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν και η «Φλόγα» Παλαιομάνινας. Ο παππούς μου ήταν τερματοφύλακας της ομάδας, ο «αίλουρος», όπως τον χαρακτήριζαν για τις εκπληκτικές εκτινάξεις του  στο σκληρό πετρώδες χωράφι!

 Μού είπε, λοιπόν, ότι, ακούγοντας τότε  όλα αυτά για την ισχυρή ομάδα της Πενταλόφου, για τις επιτυχίες της, την οργάνωσή της , για τις ειδικές αθλητικές φανέλες και τα ειδικά αθλητικά παπούτσια, αποφεύγαμε κάθε σκέψη να προγραμματίσουν αγώνα με την Πεντάλοφο για τον φόβο των … Ιουδαίων, όπως λέγεται.

«Δεν θυμάμαι, τόνισε ο παππούς μου Δημήτρης Στεργίου, να παίξαμε την εποχή εκείνη με την Πεντάλοφο. Ήταν μια πιο οργανωμενη ομάδα, είχε  αθλητικές φανέλες και αθλητικά παπούτσια, σε αντίθεση με μάς που είχαμε τα κοινά … σώβρακα και  τις κοινές φανέλες (σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα ήταν και … μάλλινες) και μερικοί  συμπαίκτες μου, ιδιαίτερα τα μπακ, δεν φόραγαν καθόλου … παπούτσια!!! Παρόλα αυτά, και οι επιτυχίες της «Φλόγας την περίοδο  εκείνη ήταν σημαντικές  και όλα τα γύρω χωριά ήθελαν να παίζουν μα την Παλαιομάνινα»


Πηγές: Pentalofos.gr
            iaitoloakarnania.gr
            nafpaktianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου