Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Σκληρός και μόνιμος εκδικητής ο Νοέμβριος με τις νεροποντές

Από τη θεομηνία με εκατοντάδες νεκρούς στις 10 Νοεμβρίου του  1330 στη Λευκωσία στη φονική νεροποντή στη Μάνδρα στις 15  Νοεμβρίου του 2017

Γράφει ο Γιώργος Π. Μπαμπάνης

Για μιαν ακόμα φορά ο Νοέμβριος είναι ο καταστροφικός φονιάς με τις έντονες θεομηνίες και  αδάμαστες νεροποντές στην Αττική και όχι μόνο. Κι αυτή είναι η Ελλάδα, η Ελλάδα των μπαζωμένων ρεμάτων και του μόνιμου εκδικητή Νοεμβρίου.  Αυτή, η Ελλάδα, προ πολλών δεκαετιών, έχει αναδείξει τον Νοέμβριο (κι όχι μόνο) ως φονιά και καταστροφέα με τις θεομηνίες και τις νεροποντές στην Αττική (και όχι μόνο).



Πάντως, πολλοί χρονογράφοι, όπως ο Αmadi, ο Φλώριος Βουστρώνιος και ο Λεόντιος Μαχαιράς έχουν καταγράψει  την αρχαιότερη και την και καταστροφικότερη νεροποντή εκείνη που  έγινε στις 10 Νοεμβρίου του 1330 στην Κύπρο, η οποία  σκόρπισε τον πανικό σε πολλές πόλεις του νησιού, ιδίως στην Λευκωσία, με 3.000 νεκρούς μόνο στη Λευκωσία. Την ημέρα εκείνη, ο Πεδιαίος (Πηθκιάς) ποταμός ξεχείλισε, μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να εισέλθει στην πόλη της Λευκωσίας και να παρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Ο ποταμός κατέστρεψε πολλά σπίτια με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μείνουν στον δρόμο. Οι άστεγοι, βρήκαν καταφύγιο στην Αρχιεπισκοπή, την Αγία Σοφία αλλά και σε άλλους ναούς. Όπως αναφέρουν οι  ιστορικοί, ο τότε Λατίνος αρχιεπίσκοπος Ιωάννης, βοήθησε ιδιαίτερα τους πληγέντες με διάφορες φιλανθρωπίες. Οι πλημμύρες, εκείνην την χρονιά, παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της Κύπρου αλλά έπληξαν ιδιαίτερα την Λευκωσία, την Πάφο και την Λεμεσό.
Στη συνέχεια παραθέτουμε  ένα σύντομο αλλά και θρηνητικό χρονικό, των «κατορθωμάτων» του «βροχάρη» Νοεμβρίου στην Ελλάδα:

-Στις 14 Νοεμβρίου  του 1895, μια δωδεκάωρη ισχυρή καταιγίδα πλημμύρισε την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ ο Κηφισός ανέβαινε επικίνδυνα. Τότε έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα στην Αθήνα και 40 στον Πειραιά, αρκετοί δρόμοι (χωματόδρομοι ως επί το πλείστον τότε) καταστράφηκαν, πλημμύρισαν σπίτια, δεκάδες άλλα έπεσαν, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία.


-Ως «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» έμεινε στην ιστορία η θεομηνία που έπληξε την Αθήνα και τον Πειραιά την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 1896, ανήμερα της εορτής του Αποστόλου Φιλίππου, προκαλώντας τον θάνατο 61 ανθρώπων και τεράστιες υλικές καταστροφές.
-Οκτώ θύματα και 127 κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω της μια καταιγίδα που στον Πειραιά έμοιαζε σαν να ήταν θύελλα στις 23 Νοεμβρίου 1925.
-Εννέα χρόνια αργότερα, στις 22 Νοεμβρίου 1934, έξι άνθρωποι χάθηκαν από την πεντάωρη βροχόπτωση με το ύψος του νερού στο Νέο Φάληρο να φτάνει το ένα μέτρο και τα δύο στο Μοσχάτο, ενώ προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στις περιοχές της Κυψέλης, της Νέας Ιωνίας και της Νέας Φιλαδέλφειας.
-Τη νύχτα της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 1961  προς τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 1961 κακοκαιρία με τραγικές  και καταστροφικές  έπληξε την Αττική.  Το αποτέλεσμα της θεομηνίας αυτής ήταν να καταρρεύσουν 400 σπίτια,  να μείνουν άστεγες πάνω από 500 οικογένειες και να πλημμυρίσουν πάνω από 4.000 σπίτια.


-Μια ακόμη καταστροφική καταιγίδα έπληξε την Αθήνα Νοέμβριο πάλι (2 του μηνός) το 1977. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37, πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια και παρασύρθηκαν 172 οχήματα.

Περιττό να σημειωθεί ότι πλημμύρες και νεροποντές με νεκρούς έγιναν τον ίδιο και σε άλλους μήνες στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου